HVORDAN MÅLE STØRRELSEN PÅ MASKINLAGER TIL STYRELAGER

08.08.2022

 

Det å gjøre service på dagens styrelager med maskinlager er ikke den mest avanserte jobben, men det å finne korrekt maskinlager som passer til styrelageret kan være en verre utfordring. Selve styrelageret er kanskje komponenten en tenker minst på når en sykler og slitasjen på selve lagrene kan komme snikende uten at en tenker på de før en er ute på sykkeltur igjen. Skal sykkelen ha en silkemyk styring trenger en styrelager som ikke er slitt.  

Styrelageret blir i løpet av levetiden utsatt for både smuss og svette som fører til korrosjon og slitasje på lengre sikt. Oppleves det knirk ved styrelageret, bevegelse i styrerøret på gaffelen eller ujevn styring kan dette være tegn på at maskinlagrene bør byttes ut snarlig.

Det finnes flere titalls forskjellige størrelser på maskinlagrene og der er ingen bransjestandard. Om du trodde det bare var kranklagerene som er vanskelig å finne riktige til sykkelen kan vi bekrefte at styrelager kan til tider være minst like utfordrende. Maskinlageret for styrelageret skal ha den riktige indre diameteren, ytre diameteren, tykkelse og vinkel på både inn- og utsiden.

I denne guiden går vi gjennom hvordan du måler eksisterende maskinlagre fra sykkelen du har i dag til å kunne erstatte disse med nye myke maskinlagre for sikrere sykkelturer.

Standardisert styrelager

Enkelte sykler bruker mer standardiserte styrelager der det er enkelt å finne riktig maskinlager å erstatte med. Et godt eksempel er Cane Creek som har 38mm, 41mm, 42mm, 47mm, 49mm eller 52mm ytre diameter maskinlager som standard og eneste annet valg du har er kvaliteten på utgavene i de forskjellige variantene. Tykkelsen og vinklene på Cane Creek sine er standard og lik på alle. Har sykkelen din for eksempel IS42/28,6 oppe og IS52/40 nede erstatter en med Cane Creek 42mm oppe og 52mm nede. 

På styrelager fra FSA, Enduro og en rekke andre merker må en ha eksakte mål på indre diameter, ytre diameter, tykkelse og riktig vinkel både på innsiden og utsiden av styrelageret. Har en flaks kan spesifikasjonene stå på siden av eksisterende maskinlager, men dette kan være slitt bort med tiden.

Tidligere nevnt må en også passe på at maskinlageret du skal erstatte har den riktige vinkelen, de to vinklene er 36 grader og 45 grader. Det finnes spesialverktøy til denne jobben, men en kan også finne ut av dette ved hjelp av ett A4 ark eller kort.

Ta mål av eksisterende maskinlager

Til jobben trenger du et skyvelære ettersom en vanlig meterstokk eller målebånd ikke er presist nok til denne jobbenm da målene på den ytre diameteren for eksempel kan variere så lite som fra 41,8mm til 42mm. Med det slitte maskinlageret i hånden og skyvelære tilgjengelig er det tre viktige mål som må noteres. 

Måle størrelse lager.jpeg
Mål den bredeste delen på innsiden av maskinlageret mens det ligger flatt mot skyvelæret. Dette er den indre diameteren.

Måle størrelse lager 1.jpeg
Deretter måles den bredeste delen på utsiden av maskinlageret mens den flukter med skyvelæret. Dette er den ytre diameteren.

Måle størrelse lager 3.jpeg
Til slutt måles tykkelsen ved å enkelt klemme skyvelæret over maskinlageret.

I eksempelet over er målene på dette maskinlageret foreløpig 40mm x 51,8mm x 8mm. Vær obs på at selv med skyvelære kan det være vanskelig å få helt riktige mål. Er du nøyaktig kan du etter å ha notert målene sammenligne tilgjengelige styrelager med målene som er notert.

Hvordan måle maskinlageret sine vinkler

Noe som kan gjøre identifiseringen av passende maskinlager til styrelageret forvirrende er vinklene. Det finnes spesialverktøy til denne jobben, men en kan fint bruke ett papir med rette vinkler som A4 ark eller bankkort. 

Måle størrelse lager 4.jpeg
Bruk hjørnet på arket eller kortet og før den spisse siden ned på innsiden av maskinlageret. Treffer arket jevnt med vinklene er dette et tegn på at disse er 45 grader som eksempelet over.

Måle størrelse lager 5.jpeg
I dette eksempelet kan du se at arket treffer ujevnt på vinkelen, dette betyr at vinkelen på innsiden er 36 grader.

Trikset for å finne vinkelen på utsiden er å bruke begge maskinlagrene fra styrelageret på sykkelen sammen med ett A4 ark eller kort. Når begge maskinlagerene settes mot hverandre i de utvendige vinklene skal resultatet bli 90 grader dersom vinkel er 45° og perfekt passform til arket eller et kort. Er en eller begge maskinlagerene med 36 grader vil du se at de ikke kommer i en 90 grader vinkel og vil heller ikke passe til arket sin vinkel.

Måle størrelse lager 6.jpeg
De aller fleste maskinlager til styrelager bruker 45 grader vinkel, men i noen tilfeller kan maskinlageret ha 36 grader, det er derfor viktig at også vinkelen utvendig sjekkes. Som i eksempel over har begge maskinlagrene fra styrelageret 45 grader og passer perfekt til et A4 ark.

Oppsummering

Nå som alle mål og vinkler er notert har du et veldig godt utgangspunkt til å finne riktige maskinlager. Det er veldig vanlig at målene i noen tilfeller må rundes litt opp eller litt ned for å finne eksakt modell. Som eksempelet over med tanke på tykkelsen ser en at målet er 7,96mm, her runder vi opp til 8mm ettersom dette er nærmeste tilgjengelige tykkelse på maskinlager til styrelager.

Når du skal søke etter styrelager på nettsiden vår foregår søkemetoden slik; Indre diameter x Ytre diameter x Tykkelse, Vinkel/Vinkel. Som målene i eksemplene over kan en variant være 40 x 51,8 x 8, 45/45.

Ta gjerne kontakt med vår kundeservice om du fremdeles trenger hjelp til å finne riktig maskinlagre til styrelageret. Vi ønsker da at du har disse målene tilgjengelig. 

Under har vi listet opp noen maskinlager som er blant bestselgerene:

Enduro ACB 1 1/8" 30,15 x 41 x 6,5, 45/45 grader, Styrelager

Enduro ACB 1 1/4", 34,1 x 46,9 x 7, 45/45 grader, Styrelager

Enduro ACB 1 1/8", 30,15 x 41,8 x 7, 45/45 grader Styrelager

Cane Creek ZN40 maskinlager, 42mm Maskinlager

Cane Creek ZN40, 36/45 grader, 52mm Maskinlager

-

MEKKEHJELPEN

Se mekking steg for steg i mekkeserien MEKKEHJELPEN på vår youtubekanal.

Vi oppdaterer fortløpende med nye mekkevideoer - abonnér og hold deg oppdatert! Gi oss en tommel opp og kommenter gjerne dersom du liker videoene våre.

TIL KANALEN