HVORDAN FINNE RIKTIG STYRELAGER TIL DIN TERRENGSYKKEL

05.08.2022

Dersom du skal velge styrelager til en ny terrengsykkel du skal bygge eller erstatte et utslitt styrelager, så hjelper vi deg i denne guiden. Det finnes flere forskjellige styrelager standarder og titalls maskinlager med små differanser, enten i diameter, tykkelse eller vinkel. I 2010 gikk en rekke produsenter av sykler sammen og dannet S.H.I.S. som betyr Standardised Headset Identification System. 

Sykler med S.H.I.S. er litt komplisert, men resultatet er at sykkelen får riktig styrelager. Vi forklarer i denne guiden hva alle bokstaver og tall betyr, og hvilke deler du eventuelt må måle for å få korrekte deler.


Alle de viktige detaljene på styrelageret i en samlet betegnelse

Hvert styrelager i S.H.I.S. standarden har tre parameter som bestemmer hvilket styrelager du skal ha. Design, ytre diameter og indre diameter. Styrelageret fungerer som et grensesnitt mellom gaffel og ramme der begge deler finnes i flere dimensjoner, dette resulterer i en rekke kombinasjoner for et komplett S.H.I.S. styrelager til sykkelen. 

Hvordan finne riktig styrelager til din terrengsykkel-01.jpg

Et godt eksempel på komplett styrelager av S.H.I.S. standarden er IS42/28.6 - ZS56/40. Bokstavene indikerer styrelageret sitt rammedesign. De to neste tallene forklarer deg hva diameteren er på rammen og de to siste tallene er diameteren på gaffelen, begge i millimeter. Et styrelager består av to "pakker", den første delen (IS42/28.6) er til øvre som er mellom ramme og styrestem, mens den andre delen (ZS56/40) er nedre som er mellom ramme og gaffel. Du finner både komplette styrelager eller øvre og nedre "pakke" separat. Skulle styrelageret være slitt kan du enkelt spare kostnader ved å kun bytte den slitte delen som i de aller fleste tilfeller er maskinlageret.

Styrelager 1.jpeg

Spesifikasjonsliste eller måling av styrelageret til sykkelen din fra utsiden.

Har du en nyere sykkel kan du finne spesifikasjonene av styrelageret i papirer fra kjøpet, i arkiv på produsentens nettside eller ved å spørre der sykkelen er kjøpt. Skulle du ikke finne noen spesifikasjoner kan du selv enkelt måle ytre og indre diameter med et skyvelære. Lengre ned på siden vil vi forklare hvordan du måler.

Det er kun tre forskjellige design å velge mellom som gjør valget med å velge passende styrelager enkelt. 

IS styrelager

IS har betydningen integrert styrelager, her ligger selve maskinlageret direkte i rammen og er presset på plass uten ekstra lagerkopp. Den mest vanlige størrelsen til terrengsykler med konisk gaffel er i dag IS42/28.6 - IS52/40. Eksempel på IS42/28.6 - IS52/40 styrelagersett.

ZS styrelager

ZS har betydningen Zero Stack, eller Semi-integrert på norsk. Største delen av lagerkoppen presses inn i rammen på et Semi-integrert styrelager. Når styrelageret er montert vil det kun være en liten "krage" på hver kopp utenfor hoderøret på rammen. Med lagerkoppene montert forsvinner maskinlagrene inn i rammen, derfor har hoderøret en større diameter her enn IS styrelager. Fordelen med ZS styrelager er den lave høyden kragen bygger og muligheten for bedre tetninger mot smuss og vann. Eksempel på ZS44/28.6 - ZS56/40 styrelagersett.

EC styrelager

EC har betydningen eksterne kopper og er et klassisk styrelager som den mindre delen av sykler bruker. Koppene presses på plass i hoderøret på rammen og selve maskinlagerene ligger i koppene på utsiden. Bygghøyden er mye høyere på EC styrelager enn IS og ZS. Eksempel på EC34/28.6 - EC34/30 styrelagersett.

Styrelager 2.jpeg

Identifiser hvilket styrelager sykkelen din har

Styrelager 3.jpeg
Bilde av et integrert styrelager(IS) fra utsiden, her ser en kun tetninger fra utsiden på toppen, på nedre del kan en på noen sykler se deler av Crown Race.

Styrelager 4.jpg
Bilde av et Semi-Integrert(ZS) styrelager fra utsiden, her kan du se en tydelig krage ytterst som ligger rundt rammen sitt hoderør.

Bilde av EC (Kommer)

Styrelager 5.jpeg
Her kan en se et eksempel der hoderøret på rammen på toppen bruker integrert styrelager(IS) og nedre del bruker semi-integrert(ZS) med "kragen" en ser går rundt hoderøret.

Måling av rammens diameter

For å måle den indre bredden på hoderøret til rammen må eventuelle eksisterene styrelager være demontert i sin helhet. Det finnes spesialverktøy for demontering av styrelager men enn kan også bruke et flatt skrujern med god annleggsflate sammen med en hammer der du banker veldig forsiktig rundt fra innsiden til lagerkopper/maskinlager løsner helt. Viktig å jobbe seg sakte men sikkert rundt på innsiden av hoderøret mens du banker ut lagerkopp/maskinlager.

Bilde av mål innside

Styrelager 6.jpg

Måling av øvre hoderør som avbildet viser at sykkelen trenger integrert styrelager på 42mm.

Styrelager 7.jpg

Måling av nedre hoderør som avbildet viser at sykkelen trenger semi-integrert styrelager på 56mm.

Mål den indre diameteren på rammens hoderør både oppe og nede i millimeter, benytt helst skyvelære for helt korrekte mål. Meterstokk kan også fungere, men diameteren kan bli ukorrekt. Eksempel som avbildet over er 42mm øvre og 56mm nedre en ramme med konisk hoderør tilpasset for IS44/28.6 - ZS56/40.

Måling av styrerør

Styrerøret på gaffelen har 2 steder som må måles, dette er helt nede og oppe. 

Styrelager 8.jpeg

Det standardiserte målet av toppen på styrerøret er 28,6mm. Er en usikker anbefales det uansett å måle denne for å være helt sikker.

Styrelager 9.jpg
Nedre del av styrelageret kommer i 2 forskjellige standarder, disse er 30mm eller 40mm. Sistnevnte med 40mm nede der toppen av styrerøret er 28,6mm blir betegnet som konisk/tapered styrerør. I eksemplene på bildene over viser vi her en gaffel og ramme med konisk hode- og styrerør.

Noter ned alle spesifikasjoner på styrelageret

 1. Øvre styrelager type
 2. Øvre diameter på hoderøret i rammen
 3. Ytre diameter på toppen av styrerøret på gaffelen
 4. Nedre styrelager type
 5. Nedre diameter på hoderøret i rammen
 6. Ytre diameter på bunnen av styrerøret på gaffelen

 

Eksempel på resultat
 1. Semi-Integrert styrelager (Øvre styrelager type)
 2. 44mm diameter på hoderøret i rammen
 3. 28,6mm diameter på toppen av styrerøret
 4. Eksternt styrelager (Nedre stytrelager type)
 5. 49mm diameter på hoderøret i rammen
 6. 40mm diameter i bunnen av styrerøret

 

Sykkelen sin S.H.I.S. i eksempelet over blir ZS44/28.6 - EC49/40. "Koden" kan du bruke når du søker etter nytt styrelager via søkefeltet hos oss, enten som komplett eller øvre og nedre del.

Under kan du se eksempler på hvordan et komplett styrelager pakke med IS, ZS og EC kan se ut. Er du usikker på hvilket styrelager du skal ha? Send gjerne dine tilgjengelige spesifikasjoner til oss, så hjelper vi deg gjerne.

Styrelager 10.jpeg

-

MEKKEHJELPEN

Se mekking steg for steg i mekkeserien MEKKEHJELPEN på vår youtubekanal.

Vi oppdaterer fortløpende med nye mekkevideoer - abonnér og hold deg oppdatert! Gi oss en tommel opp og kommenter gjerne dersom du liker videoene våre.

TIL KANALEN