LUFTE MAGURA MT HYDRAULISKE SKIVEBREMSER

14.14.2022

Lufting av Magura Hydrauliske Skivebremser

I denne guiden skal vi gå gjennom hvordan man lufter Magura sine hydrauliske MT-serieskivebremser ved hjelp av Magura Mini Service Bleed Kit.

Ved lufting av Magura sine hydrauliske skivebremser er det viktig at en benytter Magura Royal Blood Mineralolje. Bruker man feil olje som for eksempel DOT vil man skade pakninger, og ødelegge bremsene.

Dette trenger du:

 

Vi anbefaler også bruk av mekkestativ, da dette gir deg en god arbeidshøyde og forenkler jobben. Mekkestativ er praktisk ved alt vedlikehold og reparasjon på sykkel.

Til utvalget av mekkestativ


Klargjøring før lufting

  1. Løsne bremsekaliper. Skru ut boltene som holder bremsekaliperen ved hjelp av en Torx T25 nøkkel (medfølger i Magura Mini Service Kit). Dette for å unngå oljesøl på et senere tidspunkt.
  2. Skru ut bremseklossbolter og fjern bremseklosser fra kaliperen (ikke alle Magura bremser har bremseklossbolter).
    LUFTE MAGURA MT HYDRAULISKE SKIVEBREMSER-02.jpg
  3. Press tilbake stemplene i kaliperen. (Vær forsiktig så en ikke skader stemplene. Her kan man gjerne bruke en dekkspak for å presse tilbake).
  4. Skru bremseklossboltene tilbake i kaliperen dersom Magura bremsene har dette.
  5. Sett inn lufteklosser (Dersom Magura bremsene ikke har bremseklossbolter kan man feste lufteklosser med strikk).
    LUFTE MAGURA MT HYDRAULISKE SKIVEBREMSER-03.jpg
  6. Gjør klar delene en behøver fra Magura Mini Service Bleed Kit:
    1. En sprøyte (uten luftehull) med rør og endestykke til bremsekaliper. For å sikre at røret sitter godt mot sprøyten er det anbefalt at røret limes mot sprøyten.
    2. En sprøyte som skal monteres ved bremsehåndtaket (pass på at dette er sprøyten som har et luftehull ved 30ml).
    3. Magura Royal Blood.
  7. Fyll sprøyten montert med rør og endestykke med Magura Royal Blood til 30ml punktet.
  8. Snu sprøyten opp ned og press ut eventuell luft som er i sprøyten.
    LUFTE MAGURA MT HYDRAULISKE SKIVEBREMSER-04.jpg

 

Lufting

  1. Hold bremsekaliperen over bremsehåndtaket for å unngå oljesøl. Skru ut lufteskruen på bremsekaliperen med en Torx T25 nøkkel (medfølger i Magura Mini Service Bleed Kit)
  2. Skru sprøyten med røret og endestykket i bremsekaliperen for hånd. Siste omdreininger strammer man til med 8mm fastnøkkel. En kan nå la bremsekaliperen henge ned ved innfestning igjen da sprøyten sikrer mot lekkasje fra bremsekaliperen.
    LUFTE MAGURA MT HYDRAULISKE SKIVEBREMSER-05.jpg
  3. Løsne bremsehåntaket og vri det opp i horisontal posisjon slik at EBT lufteskruen på håndtaket er høyeste punktet i bremsesystemet.
    LUFTE MAGURA MT HYDRAULISKE SKIVEBREMSER-06.jpg
  4. Skru ut EBT lufteskruen i bremsehåndtaket. Pass på at en får med pakningen som skal sitte rundt EBT skruen.
  5. Ta den tomme sprøyten og trekk håndtaket i sprøyten tilbake til den er forbi luftehullet i sprøyten som er ved 30ml merket.
  6. Sett sprøyten ned i luftehullet på bremsehåndtaket. Takket være den koniske formen på EBT hullet trenger man kun presse sprøyten lett ned i bremsehåndtaket.
    LUFTE MAGURA MT HYDRAULISKE SKIVEBREMSER-07.jpg
  7. Hold bremsekaliperen i en vertikal posisjon nede ved innfestningen slik at området hvor bremseslangen kommer inn er øverste del på bremsekaliperen. Dette sikrer at eventuell luft i systemet får lettest mulig bane opp til bremsehåndtaket.
  8. Press oljen i sprøyten fra bremsekaliperen, gjennom systemet og opp til sprøyten i bremsehåndtaket. Pass på å stopp når det er litt olje igjen i sprøyten.
    LUFTE MAGURA MT HYDRAULISKE SKIVEBREMSER-08.jpg
  9. Kommer mineraloljen i sprøyten ved bremsehåndtaket ut med en mørkere farge enn den nye mineraloljen må denne byttes ut.
    LUFTE MAGURA MT HYDRAULISKE SKIVEBREMSER-09.jpg
  10. Dersom oljen må byttes:
    1. Hold foran luftehullet i sprøyten ved 30ml merket og løft ut sprøyten fra bremsehåndtaket.
    2. Press den skitne mineraloljen ut i en tett beholder. Gammel/skitten mineralolje leveres til kommunal avfallsstasjon som farlig avfall.
    3. Fyll sprøyten som skal stå i bremsehåndtaket med ny olje til 25ml. Det er viktig at håndtaket trekkes tilbake til over luftehullet i sprøyten etter du har fylt den med ny olje mens en holder på hullet.
    4. Sett sprøyten med ny mineralolje tilbake i EBT hullet i bremsehåndtaket og slipp luft til igjen ved 30ml hullet når den er korrekt montert.
  11. Trekk tilbake oljen med sprøyten som er montert i bremsekaliperen med et lett trykk. Pass på at det alltid er litt olje igjen i begge sprøyter. Press aldri mineralolje fra sprøyten som står på bremsehåndtaket, dette kan medføre til sprengt reservoar og ødelagt håndtak.
    LUFTE MAGURA MT HYDRAULISKE SKIVEBREMSER-10.jpg
  12. Press olje på nytt gjennom systemet fra sprøyten ved bremsekaliper. Repeter punkt 11 og 12 til det ikke kommer mer luft fra systemet. Under denne prosedyren presses bremsehendelen inn 2 til 3 ganger for å fjerne eventuell luft som er fanget i bremsehåndtaket.
    LUFTE MAGURA MT HYDRAULISKE SKIVEBREMSER-11 (2).jpg

 

Ferdigstilling etter lufting

  1. Hold over luftehullet i sprøyten som står i bremsehåndtaket og fjern sprøyten.
  2. Snu sprøyten opp ned og press ut luft til den er forbi luftehullet ved 30ml i sprøyten. Er mineraloljen i sprøyten som ny/ren kan den brukes på nytt. Lagres på Magura Royal Blood beholderen.
  3. Monter EBT lufteskruen tilbake i bremsehåndtaket med riktig moment. VIKTIG! EBT skruen skal kun festes med 0,5Nm. Vi anbefaler bruk av momentnøkkel dersom du har tilgjengelig. Har man ikke momentnøkkel stopper man å skru ved den minste motstand. OBS! Husk pakningen som skal sitte på EBT skruen.
    LUFTE MAGURA MT HYDRAULISKE SKIVEBREMSER-12.jpg
  4. Løsne bremsehåndtaket fra den horisontale posisjonen og monter tilbake i foretrukket posisjon.
  5. Hold bremsekaliperen over bremsehåndtaket og fjern sprøyten. Bremsekaliperen må holdes over bremsehåndtaket for å unngå oljesøl.
  6. Senk bremsekaliperen rolig til det kommer olje på overflaten i luftehullet. Dette for å unngå at man får luft i systemet når man skrur inn EBT luftebolten.
    LUFTE MAGURA MT HYDRAULISKE SKIVEBREMSER-13.jpg
  7. Sett EBT luftebolten i bremsekaliperen og skru til med 4Nm.
  8. Demonter lufteklosser fra bremsekaliperen.
  9. Benytt bremserens på bremsehåndtak og bremsekaliper før du tørker godt av for fjerning av eventuelt oljesøl.
    LUFTE MAGURA MT HYDRAULISKE SKIVEBREMSER-14.jpg
  10. Demonter bremseklossbolter dersom Magura bremsen dette.
  11. Monter bremseklosser tilbake i bremsekaliperen. Magura sine bremsekalipere har magnet i stemplene slik at man ikke behøver å benytte fjør mellom bremseklosser.
  12. Monter bremseklossbolter og skru til med Torx T25 nøkkelen dersom Magura bremsen har dette.
  13. Monter bremsekaliper tilbake på sykkelen. Behøver du å sentrere bremsekaliperen har vi eget innlegg og video for dette.
    1. Video: Sentrere BREMSEKALIPER på SYKKEL | MEKKEHJELPEN
    2. Artikkel: Sentrere bremsekaliper

 

Avslutning

Magura MT bremsene er nå ferdig luftet og klar til bruk med ønsket bremsekraft og modulasjon.

 

_

MEKKEHJELPEN

Se mekkingen steg for steg i mekkeserien MEKKEHJELPEN på vår youtubekanal.

Vi oppdaterer fortløpende med nye mekkevideoer - abonnér og hold deg oppdatert! Gi oss en tommel opp og kommenter gjerne dersom du liker videone våre.

TIL KANALEN