LAPPE SLANGER

19.04.2022

Lappe slanger som brukes i sykkeldekk

I denne guiden går vi gjennom lapping av sykkelslanger, selvklebende og forhåndslimte lappesaker for slange, og nødlapp til dekk. Andre faremoment å se etter for å unngå at slangen punkterer igjen tar vi også en titt på. Har slangen et mindre hull er det mulig å lappe slangen. Men ønsker man en så pålitelig som mulig slange, anbefaler vi å erstatte med ny.

Klargjøring

Dette trenger du:


Start med å demontere dekk og slange fra felgen. Trenger du hjelp til demontering finner du vår egen video eller blogg for dette tema her: Bytte dekk med slange


Inspeksjon

Er slangen punktert er det alltid en grunn til dette. Punkteringen kan komme fra dekk, felg eller slange. Sjekk alltid nøye gjennom før montering av ny slange.

Slangen:

For å kontrollere hvor feilen ligger pumper man først opp slangen til den utvider seg til dobbel størrelse.

  • Lekkasjen kan være vanskelig å oppdage, hold slangen tett mot øret mens den roterer rundt og lytter etter lekkasjen.

LAPPE SLANGER-02.jpg

  • Sliter en med å finne lekkasjen i slangen, før slangen gjennom et vannbad for å gjøre jobben enklere. Se etter bobler fra hullet når slangen kommer under vann.

LAPPE SLANGER-03.jpg

Når lekkasjen er lokalisert kan sykkelslangen repareres med lappesaker, benytt tusj til å markere hvor lekkasjen på slangen er.  

Har slangen et lite hull har mest sannsynlig noe spist kommet gjennom dekket, som glass, metall, spon eller andre spisse gjenstander. Sjekk derfor innsiden av dekket nøye for spisse gjenstander som kan ha forårsaket punktering og fjern disse.
LAPPE SLANGER-04.jpg

Har slangen kutt tyder dette på at hjulet har truffet en gjenstand med mye kraft, som en stein, rot eller andre hindringer. Dette kalles slangebitt eller snakebite. Disse typer kutt kan også lappes med lappesaker, men kan kreve en ekstra stor lapp.
LAPPE SLANGER-05.jpg

Har slangen et større hull, har trolig dekket en større skade på dekksiden eller i rullebanen. Eventuelt kan dekkoppsett være montert feil. Har dekket kutt eller andre større skader som svekker dekket ekstra bør det erstattes og ikke benyttes igjen.

  • Man kan i disse tilfellene benytte Park Tool TB-2 som en midlertidig reparasjon av dekket. TB-2 reparasjonen anbefales kun dersom man ikke har andre muligheter i umiddelbar nærhet.


Det kan også skje at dekk-kanten ikke er montert skikkelig i felgen. Dekket vil med dette til slutt gi etter når en fyller luft og slangen vil sprenges ut. Hullet på slangen vil være langt, horisontalt og slangen må erstattes.

Ventilen:

Finner en ikke hullet i slangen kan årsaken ligge i ventilen. Spray såpevann på ventilen og se etter bobler.  Benytt egnet verktøy til å stramme ventilkjerne dersom årsaken ligger i ventilen. Park Tool VC-1 Valvecore kan brukes til å stramme eller fjerne ventilkjernen på både presta- og bilventil.
LAPPE SLANGER-06.jpg

Felgen:

Se over felgkantene på innsiden av felgen og felgbåndet. Er det skader på felgkanten må mest sannsynligvis felgen erstattes. Er det skade på felgbåndet som under må dette byttes.
LAPPE SLANGER-07.jpg

Lapping av slange

  1. Benytt et fint sandpapir (medfølger ofte sammen med lappesakene) og puss rent et større område rundt hullet i slangen. Det er viktig at man pusser rent et litt større område en størrelse på lappen en skal benytte til slangen.

LAPPE SLANGER-08.jpg

  1. Rens slangen med en våt klut for å fjerne alle urenheter for økt hefteevne.
  2. La slangen tørke.
  3. Lapping med ferdiglimt lappesak
    1. Brukes ferdiglimt lapp som for eksempel Park Tool GP-2 fjernes papirfilmen og taper lappen i senter av hullet i slangen. Legg godt trykk på hele lappen for god forsegling.

LAPPE SLANGER-09.jpg

  1. Lapping med selvklebende lappesak:
    1. Brukes selvklebende lappesaker åpner en tuben med medfølgende lim og smører en tynn film over hullet i slangen, viktig at en har stort nok område med lim i forhold til lappen som benyttes. Bruk folie siden på lappen til å fordele limen utover.
      LAPPE SLANGER-10.jpg
    2. La limet tørke i flere minutt og deretter test helt i kanten om limet gir feste med en finger.
    3. Fjern folie på lappen og unngå å ta på innsiden.
    4. Sett lappen på slangen slik at hullet er i senter på lappen.
    5. Legg godt trykk på hele lappen, spesielt rundt kantene.
      LAPPE SLANGER-11.jpg
    6. La plasten på lappen være på, denne reduserer friksjon mellom dekk og lappen.
    7. To minutter etter at man festet lappen, sjekk over at lappen sitter godt på slangen, spesielt rundt kantene.
      LAPPE SLANGER-12.jpg

 

Nå kan slangen monteres i dekket igjen og jobben er gjort. Obs! Ikke test om slangen er tett utenfor dekket. Er man uheldig vil slangen strekke seg mer en lappen tåler, og lappen vil bli ødelagt.


Ekstra info

Behøver du hjelp til montering av dekk og slange, kan du se artikkelen vår om dette her: Bytte dekk med slange

Skal slangen som er lappet benyttes som reserveslange kan en rulle slangen sammen stramt samtidig som det slippes ut luft fra ventilen. Slangen vil med dette ta minimalt med plass. 

 

_

MEKKEHJELPEN

Se mekkingen steg for steg i mekkeserien MEKKEHJELPEN på vår youtubekanal.

Vi oppdaterer fortløpende med nye mekkevideoer - abonnér og hold deg oppdatert! Gi oss en tommel opp og kommenter gjerne dersom du liker videone våre.

TIL KANALEN